Uskon, että koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa, torjua eriarvoistumista ja rakentaa vakautta, kasvua ja rauhaa. Olen nähnyt tämän kaiken omassa elämässäni. Huhtikuussa 2023 aloitin työni Euroopan koulutussäätiön (ETF) johtajana. Säätiön toimipaikka sijaitsee Torinossa, Italiassa. 

Vuodet 2009-2023 olin mukana poliittisessa päätöksenteossa kolmen ministeriön valtiosihteerinä, kansanedustajana ja kaupunginvaltuutettuna. Tulin 2009 kolmekymppisenä tutkijatohtorina ja kahden pienen lapsen äitinä (nyt lapsia on kolme!) politiikan ulkopuolelta mukaan poliittiseen päätöksentekoon. Uskon, että vain politiikan avulla voimme ratkaista aikamme suuret kysymykset kuten eriarvoistuminen, ilmastonmuutos, köyhyys, pohjoismaisen hyvinvointivaltion tulevaisuus ja globaali tasa-arvo, rauha ja turvallisuus. Arvostan saamiani laajoja mahdollisuuksia vaikuttaa ja toimia näiden asioiden puolesta poliittisena päättäjänä. Toimin Helsingin kaupunginvaltuutettuna 2012-2023, joista vuodet 2021-2023 kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajana. Kansanedustajana toimin 2017-2019 sivistys- ja tulevaisuusvaliokunnissa. Sdp:ssä olin SDP Helsingin puheenjohtaja 2014-2016 sekä mukana Suomi2030-tulevaisuusohjelman valmistelussa 2017 eteenpäin. Ohjelmatyön osana työstimme koulutuspoliittisen vision Osaamispolku2030, jonka pohjalta olin neuvottelemassa 2019-2023 hallitusohjelmaa. Siirtyessäni Euroopan koulutussäätiön johtajaksi Torinoon luovuin huhtikuussa 2023 poliittisista luottamustehtävistäni.

Synnyin aikanaan vaikeaan elämäntilanteeseen. Jäimme äitini kanssa kahden, kun olin muutaman kuukauden ikäinen. Olen kiitollinen äidilleni rohkeudesta lähteä nuorena naisena päihdeongelman keskeltä. Meidän elämämme olisi voinut mennä toisin. 1970-luvulla ratkaisu edellytti oikeudenkäynnin ja synnytti myös moraalista paheksuntaa. Kansainvälisissä yhteyksissä puhuessani toteankin usein olevani suomalaisen hyvinvointivaltion prototyyppi: äidin kanssa kahden jääneellä tyttövauvalla on ollut mahdollisuus kouluttautua ja edetä elämässä.

Lapsuuden perheeni on edelleen rakas ja läheinen. Sain alle yksivuotiaana todellisen isän ja myöhemmin vielä veljenkin. Vanhempani ovat omalla esimerkillään näyttäneet tietä avarakatseisuuteen, seikkailunhaluun ja muiden ihmisten auttamiseen. Karjalainen kulttuuri on näkynyt avoimina ovina sukulaisille ja ystäville. Samaa kulttuuria haluan vaalia omassa perheessäni ja lähiympäristössäni.

Globaali maailma avautui minulle, kun 12-vuotiaana pääsin kahden viikon teatterileirille Wieniin. Sen jälkeen etsin vimmatusti mahdollisuuksia vastaaviin kokemuksiin. 16-vuotiaana matkasin Saksaan kansainvälisille vapaaehtoistyöleireille. Monen vuoden haave toteutui, kun 1990-luvun alun lama-ajan lukiolaisena sain Suomen Kulttuurirahaston kahden vuoden stipendin United World College -lukioon Italiaan. Koulun 200 oppilasta tulivat noin 80:stä maasta, monet suoraan sodan keskeltä. Vaativan akateemisen ohjelman lisäksi teimme paljon vapaaehtoistyötä pakolaisleireillä, vammaiskoulussa ja muissa projekteissa. UWC vahvisti näkemystäni aktivismin merkityksestä maailmassa. Vahvempien tehtävä on auttaa heikompia. Rauha ei ole koskaan itsestäänselvyys. Meistä kenelle tahansa voi tulla vastaan vaikea elämäntilanne. Yhteiskunnan ja yksilön sivistys mitataan siitä, miten hän kohtelee haavoittuvimmassa asemassa olevia.

Tein ensimmäisen työurani Helsingin yliopistossa. Väittelin poliittisesta historiasta 2004, 2012 minut nimetettiin poliittisen historian dosentiksi ja 2020 sain vuoden dosentti -palkinnon. 2011 siirryin päätoimiselta tutkijauralta työministeri Lauri Ihalaisen erityisavustajaksi. Sieltä matka jatkui opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeriksi 2013-2015. Vedin valmisteluja liittyen muun muassa epätyypillisiin työsuhteisiin, nuorisotakuuseen, Suomen valtion ensimmäiseen kotouttamisohjelmaan, kuluttajapolitiikkaan ja tiede- ja tutkimusasioihin sekä kansainväliseen koulutusyhteistyöhön. Vuodet 2019-2023 toimin ensin työ- ja elinkeinoministeriön ja sen jälkeen liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteerinä. Olin erittäin tyytyväinen mahdollisuuteen viedä Sdp:n laajan Suomi2030-tulevaisuusohjelman pohjalle rakentunutta hallitusohjelmaa konkreettisesti eteenpäin ministerin valtiosihteerinä, joka käytännössä on jonkinlainen ministerin “oikea käsi” ja etenkin kansainvälisessä toiminnassa myös varaministeri. Tärkeimmät asiat, joihin koen vaikuttaneeni ovat 2019-23 hallituksen koulutuspolitiikan kokonaisuus erityisesti toisen asteen oppivelvollisuusuudistus, tiede- ja korkeakoulurahoitus ja jatkuvan oppimisen uudistus. Muista tärkeitä työsarkoja olivat esimerkiksi 5G-lainsäädäntö, korona-ajan kulttuurituet sekä digitalisaatioon ja tekoälyyn liittyvät hankkeet.

Nautin ruohonjuuritason tekemisessä ja uuden luomisesta: 2015 perustin HEI Schools -startup-yrityksen ja 2000-luvun alussa olin perustamassa rauhanlukiota entisen Jugoslavian alueelle Mostarin kaupunkiin. Olen edelleen Mostarin United World College -koulun taustasäätiön hallituksen puheenjohtaja. Keskimmäinen lapseni syntyi kouluhankkeen vuoksi Sarajevossa ja tuo sodassa 1990-luvulla karmeita kokenut kaupunki on toinen kotikaupunkini.

Aikanaan kandiopintojeni jälkeen olin vapaaehtoistyössä kehitysmaavaihdossa Nepalissa, missä minulla on edelleen kummityttö Prena. Prena asui lukion jälkeen vuoden meillä Helsingissä ja rakentaa nyt omaa työuraansa auttaakseen etenkin nepalilaisia naisia. Ennen omien lapsien syntymistä tein vapaaehtoistyöstä Punaisen ristin nuorten turvatalossa Helsingissä.

Nepalissa tapasin myös puolisoni Samulin, joka kirjaimellisesti käveli vastaan Katmandun kaduilla. Perheemme on nykyään viisikko eli meillä on kolme poikaa. Harrastuksiini on kuulunut muun muassa koripalloa naisten nelosdivari-jengin treeniporukassa, hiihtoa ja kulttuuria niin paljon kuin suinkin mahdollista. Lasten futis- ja musiikkiharrastukset ovat myös aikuisten harrastuksia. Evakkosukuni maisema Lammilla on meille kaikille rakas ja siellä vietämme lomia perheen ja ystävien kanssa. Pihalle on koottu joskus myös hyväntekeväisyysfestareita.

Saan usein palautetta, että miten olet ehtinyt olla niin monessa mukana. Vastaan, että minua on aina ajanut tekemisen palo ja vimma. Lisäksi haluan saada asioita valmiiksi. Olen varmasti muille toisinaan rasittavan määrätietoinen ja kärsimätön. Puolisoni on käyttänyt sanaa puskutraktori.

Yksityiselämässä olen toistaiseksi säästänyt suurilta suruilta. Suurimmat pettymykset olen kokenut muualla. Mieleenpainuvin niistä on liittyy Ylioppilaslehden päätoimittaja-valintaan 20 vuotta sitten. Se käänsi oman ammatillisen suunnan ja sai ensimmäisen kerran heräämään siihen, miltä henkilöön menevä kritiikki tuntuu. Politiikan maailman pettymyksistä olen kirjoittanut parin vuoden takaisessa kirjassa, joka on ladattavissa täällä. Eduskuntavaali-ilta 2019 oli rankka, mutta kaikki kääntyi parhain päin, kun pääsin mukaan edistämään asioita ensin hallitusohjelmaneuvotteluihin ja sitten valtiosihteeri-työhön.

Yksi punainen lanka elämässäni on ollut halu ja valmius ja myös velvollisuuden kokemus ottaa vastuuta muista ja yhteisestä. Olen myös halunnut ottaa johtotehtäviä yhtä lailla työelämässä kuin jalkapallojoukkueen jojona. Kuten Peppi Pitkätossu uskon, että jos on tavattoman vahva pitää olla myös tavattoman kiltti. Kiltteys on myös valmiutta ottaa vastuuta yhteisestä. Sitä politiikkakin on: yhteisten asioiden hoitamista. Politiikka kuuluu kaikille.

Tähän punaiseen lankaan vastuusta kuuluu myös voimakas halu kehittää ja aloittaa ja luoda uutta. Siksi olen päätynyt perustamaan yhtä lailla maalaisyläasteen tukioppilastoimintaa, musiikkifestareita, kansainvälisiä ja valtakunnallisia tutkimushankkeita, globaalia rauhankoulua ja startup-yritystä. Pidän itseäni myös laajasti kiinnostuneena generalistina: luottamustehtäviä olen hoitanut kansalaisjärjestöissä, osuuskuntatyössä ja yrityksen hallituksessa. Ajattelen, että esimerkiksi rakkaus tai lahjakkuus on tekoja, muuten niillä ei juuri ole arvoa. Pyrin arvioimaan niin itseäni kuin muita tekojen kautta.