Ystävä laittoi viestin ja kysyi, että onhan kaikki hyvin, kun ollut hiljaista somessa ja muutenkin. Tuntui hyvältä. Välitämme toisistamme. Joten ajatuksia Torinosta maailman tapahtumien vyöryessä ja Ukrainan tärkeinä viikkoina – privakuulumiset myöhemmin.

🔸Tammi-helmikuun vaihteessa kävin perinteisen maanpuolustuskurssin Suomessa. Ajoitus oli hurja – kurssimme alkoi samana päivänä kuin Trumpin toinen kausi alkoi. Lopetimme 3,5 viikkoa myöhemmin samana päivänä, kun Trump jutteli puolitoista tuntia Putinin kanssa. Kaksi aiempaa kurssimahdollisuutta oli kaatunut aikatauluihin ja töihin. Olisi ollut 2012 tai 2017 aika erilaista miettiä kokonaisturvallisuutta kuin nyt! Lähinnä kurssi vahvisti aiempaa näkemystäni: puolustusvoimat hoitaa oman tonttinsa, muussa yhteiskunnassa pienessä maassa luottamus ja yhteistyö kaiken varautumisen lähtökohta. Kansalaistaidot oppiaineena takaisin kouluun! Palaan myöhemmin erikseen ajatuksiin kurssista.

🔸Nyt reilu viikko arkea Torinossa kun maailma tolaltaan. Olen kiitollinen, että saan tehdä työtä, joka on konkreettista ja jonka perustana Eurooppa, arvot ja elämäntapa. EU-virastona, joka toimii EU:n ulkopuolella meidän tehtävämme on olla mukana lähialueen ja nyt erityisesti Ukrainan koulutus- ja työllisyyskehityksessä. Tarjoamme tietopohjaa ja Eurooppa-kompassia – millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, jotta yhteiset markkinat lähempänä, miten lainsäädäntö pienilläkin resursseilla niin, että tukee inhimillisen pääoman kehittymistä, vihreää siirtymää, inkluusiota, miten esimerkiksi nuorisotakuu toimii.

🔸Lauantaina ajelimme 1,5 tuntia pohjoiseen Aostan laaksoon ja Alpeille. Katsoin yli 3800 metrin korkeudessa Euroopan korkeimpia vuoria. Sumua, kirkkautta, ikiaikaista maisemaa. Ylitimme Sveitsin ja Italian näkymättömän rajan sukset jalassa. Tammikuussa Ranskan ja Italian rajalla, missä hiihtovuorillamme jäänteitä rakenteista, joita sotilaat tehneet.

🔸Olemme Eurooppana kulkeneet pitkän matkan. Sumua on ollut, mutta iso kuva 80 vuotta vapautta ja parempaa elämää kohti.

🔸Puhuessani Balkanista olen usein haastanut myyttiä ikiaikaisesta sotaisuudesta kysymällä, odotammeko sotaa Saksan ja Ranskan välille. Emme. Uskon edelleen, että ihmiskunta kykenee kääntämään vääjäämättömiksi ajateltuja kehityksiä. Koskaan ei pidä suostua yhden mahdollisen tulevaisuuden odotukseen. Yhden mahdollisen tulevaisuuden omaksuminen on myös usein suoraan infovaikuttamisen pelikirjasta!

🔸Juuri tässä historia voi antaa Euroopalle myös voimaa. 1930-luku, maailmansodat ja kylmä sota pitää ymmärtää, mutta myös kaikki 80 vuoden aikana rakentunut. Ei voi olla kovin optimistinen juuri nyt, mutta sitä mieltä kyllä olen, että Euroopalla on edellytyksiä. Jokainen Kiovan kukkuloilta maailmaa katsellut tunnistaa sen Euroopan, joka meille on myös tunnetasolla tärkeä. Samalla vahva tuki Ukrainalle on kaikkialla Euroopassa oman etumme mukaista.

🔸Yhdysvallat on ollut oudolla polulla pidempään kuin tämän viikon – esimerkiksi Anu Partanen (Uusi Juttu) ja Juhana Aunesluoma (HY) kuvanneet tätä hyvin. Suomelle tietysti outo tilanne, kun juuri liityimme Natoon ja keskeinen liittolainen muuttaa tilannekuvaa. Tämä muuttanee Natoa, olemme nyt sen muutoksen sisällä ja hyvä niin. Naton ja EU:n jäseninä voimme olla vaikuttamassa suuntiin.

🔸Seuraan Italian ja kv. mediaa, jonkin verran Suomea. Perjantaina täkäläisen tekinillisen korkeakoulun avajaisissa ulkoministeri ja varapääministeri, entinen EU-parlamentin puhemies ja Forza Italian johtohahmo Antonio Tajani luikki meidän kutsuvieraiden ohella paikalle takaovesta, kun opiskelijat osoittivat mieltä. Opiskelijoiden kärki Gazassa, heidän lakanoissaan ei mainittu Putinia tai Ukrainaa. Tajanin viesti “meidän Eurooppa” korosti vahvaa taloutta, teollisen Euroopan lujittamista, yhteistyötä.

🔸Meillä töissä Ukraina enemmän esillä kuin Italiassa keskimäärin töiden sisältöjen ja ukrainalaisten kollegojen vuoksi. Kaikki väsyneet sotaan. Rauhaa halutaan rakentaa osana Eurooppaa. Kolmen vuoden takainen aamu ei unohdu. Vaikka kuinka oli ollut signaaleja kyllä se oli hetki, kun syvällisesti muutos tapahtui.

🔸Ukraina on myös osa eurooppalaista perintöä, joka loi ihmisketjun Baltian läpi 35 vuotta sitten. Ukraina-kysymys ja Venäjän toiminta onkin hyvä ymmärtää myös osana tätä eurooppalaista kontekstia, jossa Neuvostoliitto hajosi ja kommunistiset valtaa keskittäneet regiimit romahtivat. Emme pitäneet mitään itsestäänselvänä tai vääjäämättömänä, mutta olimme Eurooppana totisesti halukkaita ja valmiita panostamaan. Toivotaan parasta Saksan vaaleissa tänään ja niistä seuraavissa linjauksissa!
(Kuvissa: 3883m eilen Alpeilla, Kiovan kuvia toukokuu 2024 ja maanpuolustuskurssi 2025)