Ukraina on leimannut monin tavoin ensimmäistä vuottani ETF:n johtajana. Viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut paljon ja pääsin myös käymään uljaassa Kiovassa. Alla muutama ajatus jakoon.

🔸Tämä viikko on ollut Ukraina superviikko: Berliinin jälleenrakennuskonferenssiin alkuviikosta kokoontui valtiojohtajia (Suomesta pääministeri Orpo), Ukrainan keskeiset toimijat, EU-johtajia ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Berliinin jälkeen presidentti Zelenskyy oli kutsuttu G7-maiden kokoukseen Italiaan ja viikko päättyi Sveitsin rauhan huippukokoukseen. EU, Yhdysvallat ja muut toimijat julkistivat merkittäviä tukipaketteja.

🔸ETF on työskennellyt Ukrainassa 1990-luvulta alkaen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme tukeneet New Ukrainian School -työtä ja parhaillaan on menossa toisen asteen koulutuksen lainsäädännön uudistus, jossa on paljon kaikuja oppivelvollisuustyöhön Suomessa. Nuorisotakuun ensimmäisiä ituja alettiin rakentaa ennen Venäjän täysimittaista hyökkäyssotaa ja sodan aikana olemme komission puolesta keränneet systemaattisesti kuukausidataa osaamisen ja erityisesti ammatillisen koulutuksen tilanteesta: tuhoista, tarpeista ja rahoituksesta. Pienten ja keskisuurten yritysten osaamistarpeiden kartoitus, julkisten työllisyyspalveluiden vahvistaminen, koulutuksen digitalisaatio, lyhyttutkinnot ja tilastoseuranta ovat kaikki osa ETF:n arkityötä, joka on jatkunut katkeamattomana sodan läpi.

🔸Toukokuinen vierailuni Ukrainaan oli osa Berliinin Ukraina-konferenssin valmistelua. Matkasimme ukrainalaisen kollegani Olenan kanssa yhteensä 72 tuntia. Lisämutkan matkaan aiheutti Lufthansa peruma lento, jonka myötä jouduimme rakentamaan junamatkan Puolasta Kiovaan uusiksi. Yöjuna toimi muuten paitsi että makuuvaunuja ei ollut. Junat ovat moderneja ja ainoastaan Kiovaan saapuessa tuleva kuulutus muistuttaa sodasta: rautatieyhtiö kertoo sodassa kuolleiden työntekijöiden määrän ja muistuttaa junaliikenteen jatkuneen ilman katkoja.

🔸Ukrainalaisille säännölliset yhteydet ja käynnit ovat tärkeitä: valtaosa maata elää pääosin normaalia elämää, vaikka sodan varjo ulottuu tietenkin kaikkialle. Sireenien soidessa Kiovassa mennään suojaan. Konferenssit pidetään parkkihalleissa. Joka tilanteessa mukanani kulki napakasti pakattu laukku, jossa on välttämätön, jos suojassa joutuisi olemaan useamman vuorokauden. Kaikki nämä ovat varatoimenpiteitä eivätkä herätä suurempaa paniikkia kenessäkään.

🔸Normaaliuden ja epätavallisuuden välinen raja on häilyvä. Kesäiset puistot kukkivat uhkeina, miljoonakaupungin elämä virtaa, vaikka pinnan alla ihmiset tietenkin ovat väsyneitä. Kiovassa todella konkretisoituu, miten mieletön ajatus hyökkäyssota Ukrainaan on: seitsemän kukkulan pääkaupunki on metropoli ja Ukraina sen ympärillä laajoihin keskenään erilaisiin alueisiin jakautuva maa, alueeltaan Euroopan suurin. Sotaa edeltänyt väkiluku vertautuu Espanjaan. Jotta sodan merkitys pysyy kirkkaana, kannattaa katsoa riittävän usein Euroopan karttaa ja Ukrainaa sen osana. Puhumme esimerkiksi Kroatiaa kymmenen kertaa suuremmassa väestöstä. On todella väliä, miten vaikkapa veteraanien palvelut nyt järjestetään tai instituutiot toimivat.

🔸Siksi ymmärrän hyvin Ukrainan ministerien toistaman viestin yrityksille ja muille toimijoille: tulkaa Ukrainaan. Monet ovat näin tehneet ja trendi jatkuu. Hallitus on takonut reformeja tahdilla, joka on mahdollinen vain poikkeusoloissa. Huoli maasta paenneiden paluusta kaikuu puheissa, mutta samalla esimerkkejä palaajista on niin ministereissä kuin liike-elämän johdossa. Keväällä ETF:n Unicefin kanssa julkaisema raportti kertoi samasta ilmiöstä: 2/3 nuorista haluaa ottaa opiskelu- ja tulevaisuuden suunnitelmissaan huomioon Ukrainen jälleenrakentamisen tarpeet. Tulevaisuuden Ukrainalle on periaatteellisella tasolla tekijöitä.

🔸Olen kirjoittanut Linkedin-tililleni viime viikkoina neljän tekstin sarjan, joissa kuvaan sekä matkaa että työtunnelmia Kiovassa ja viime viikolla Berliinissä. Suosittelen myös Ukrainan keskeisten ministerien tilien seuraamista – he jatkavat työtään yhtä vakuuttavina ja sitkeinä kuin olemme viime vuodet todistaneet. Kuvissa Maidan-aukio, seitsemän kukkulan kaupunki ja joukko väsymättömiä toimijoita ministereistä ja presidentistä opetusministeriön työntekijöihin ja ETF-kollegoihin. Slava Ukraini, #WeStandWithUkraine 💛💙